novo-c-plus-liposzomas-c-vitamin-30db

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Novonex Pharma Kft. (Novonex) jogsértő módon reklámozta Novo C Plus étrend-kiegészítő kapszulát, mert a vállalkozás nem tudta igazolni a C-vitamin hatóanyagának felszívódására és hasznosulására vonatkozó piacelsőségi állításait. A GVH a jogsértésért 6.000.000 forint bírságot szabott ki, és megtiltotta jogsértő magatartás folytatását.

A Novo C Plus egy C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő, amely – egyéb, különleges táplálkozási célú élelmiszerkategóriában történő nyilvántartásba vétele hiányában – általános közfogyasztásra készült élelmiszernek minősül.

A Novonex többféle kommunikációs eszközön népszerűsítette a Novo C Plus
étrend-kiegészítőt 2013 októbere és 2014 májusa között. A GVH a vizsgált reklámokban megjelenő piacelsőségi állítások két típusát különböztette meg:

  1. egyrészt azon felsőfokú jelzőkkel ellátott kijelentéseket, amelyek a Novo C Plus termékben liposzómális formában lévő C-vitamin előnyeit, illetve a kapszula felszívódását és hasznosulását hangsúlyozták a szervezetben az összes
    C-vitamin készítményhez képest anélkül, hogy a többi készítményről bármilyen közlést tartalmaztak volna;
  2. másrészt azokat a piacelsőségi állításokat, amelyek a Novo C Plus kapszula elsőbbségét emelték ki, összevetve a „hagyományos”, illetve szájon át szedhető C-vitamin készítményekkel a C-vitamin biohasznosulását illetően.

A GVH döntése szerint

  1. egyrészt a Novonex által benyújtott vizsgálati dokumentációk – lévén azok a liposzómális technológia alkalmazásának előnyeit, s nem a reklámokban megjelenő, a Novo C Plus felszívódásának egyedülálló hatékonyságát részletezik – nem bizonyítják a piacelsőségi állítások megalapozottságát;
  2. másrészt a „hagyományos”, illetve szájon át szedhető C-vitamin készítményekkel szemben megfogalmazott elsőségi állítások nem csupán jogi értelemben megtévesztők, azaz jogellenesek, mert nem nyertek bizonyítást, hanem amiatt is, mert létezik legalább egy olyan készítmény, amelynek tekintetében kifejezetten valótlanok.

A GVH a Novonexre kirótt bírság kiszabásakor a kommunikációs költségekre alapozott, és a bírság kiinduló összegeként ezen érték egyharmadát vette figyelembe, mert az érintett tájékoztatások nem csak jogsértő elemeket tartalmaztak.

Súlyosító körülményként értékelte a GVH, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott és jelenleg is tart. A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a Novonex összehasonlító klinikai vizsgálatok elvégzését rendelte meg, és az előzetes vizsgálati eredmények alapján valószínűsíthető, hogy a liposzómális C-vitamin készítménnyel magas C-vitaminszint érhető el a vérben.

A GVH ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy az egyes állítások igazolására olyan bizonyítékokat vár a vállalkozásoktól, amelyek egyrészt alátámasztják állításaikat, másrészt megfelelnek a tudomány elvárásainak, és e bizonyítékokkal rendelkezniük kell már reklámjaik közzététele előtt.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/48/2014.

Write a comment:

You must be logged in to post a comment.

logo-footer

MARADJON KAPCSOLATBAN: