Tanácsadó iroda

A tanácsom, hogy olvass mindig jó cikkeket!

Bankjegyszámláló gép üzleteknek, kereskedéseknek

Bankjegyszámláló gép üzleteknek, kereskedéseknek

Egyre több kis- és középvállalkozás fedezi fel, hogy milyen nagy segítség lehet az üzletvitelben egy bankjegyszámláló gép használata. Amelyik üzletben van készpénzforgalom, ott gyakorlatilag elengedhetetlen a használata. Amellett, hogy nagyon meggyorsítja a pénzszámlálás folyamatát, még a bankjegyek eredetiségét is ellenőrzi.

Kiemelten fontos terület a kereskedelem, hiszen sok különböző helyről érkeznek a bankjegyek napi szinten és a legprofibb hamisítványokat még a gyakorlott pénztárosok figyelmén is képesek átcsúszni. A bankjegyszámláló gép a legjobb hamisítványokat is képes felismerni, ha egy pénzt gyanúsnak talál, akkor azonnal megállítja a számlálást és sípolással jelez a kezelőnek, hogy ellenőrizni tudja a gyanús bankjegyet.

Többféle hamisítvány ellenőrzés létezik, az alap bankjegyszámlálók az UV – ultraibolya – és az MG – mágneses – biztonsági elemek meglétét vizsgálják. Fontos tudni, hogy a magyar forint bankjegyeken nincs MG biztonsági jelzés, ezért ez a módszer legfőképp az euró és a dollár bankjegyek számlálásánál jelent előnyt.

A fejlettebb bankjegyszámlálók az úgynevezett értékfelismerő gépek rendelkeznek a legmegbízhatóbb hamisítvány felimeréssel. Ezekben – modelltől függően – 1, vagy 2 CIS szenzor található. Ez a szenzor egy fényképet készít a bankjegyről normál és infra tartományban, majd az elkészült képet összehasonlítja a memóriájában korábban eltárolt mintával. A legkisebb eltérés esetén is azonnal jelez a bankjegyszámláló gép kezelőjének.

A NEXT Irodatechnika webáruházában megvásárolható asztali bankjegyszámláló gépek mindegyike rendelkezik beépített hamisítvány felismeréssel. Modelltől függően vannak egyszerűbb és teljesen komplex, minden biztonsági elem vizsgálatára képes típusok. Minden itt kapható bankjegyszámláló működése ellenőrzött, a nagyobb készülékeket az MNB és az ECB is ellátta a tanúsítványával.