Tanácsadó iroda

A tanácsom, hogy olvass mindig jó cikkeket!

Hol máshol épülnél fel?

Hol máshol épülnél fel?

Tudjátok jól, hogy szívügyem a különböző addiktív szerekkel kapcsolatos tudatosság. Igyekeztem az életben átélt traumáimat átforgatni olyan tevékenységekbe, ami másokat még megmenthet időben. Az utóbbi hetekben felfigyeltem a bentlakásos rehabilitációs intézetek különböző megoldásaira, minőségére, módszereire.

Az alkoholfüggőség hazánk lakosságát durván az átlagos szint felett érinti, s nincs is nagyobb szükség most olyan helyekre, mint a Felépülők Családi Felépülési Központ. Akár más függőségekkel küzdők számára is alkalmas lehet ez a csendes szőci intézet, ahol a felépüléshez szükséges környezet abszolút garantált.

Magától értetődően, sajnos, az addikció nem egy egyszerű nátha, van, hogy a tünetmentességet sem lehet elérni. A Felépülők addiktológiai központja 70-75%-os hatékonysággal küzd a felépülés érdekében, ami azonban kiemelkedően magas számnak mondható. Nem köntörfalaznak, nem ejtenek hamis ábrándokba. Ők maguk is azt vallják, hogy a felépüléshez mindenekelőtt a saját akarat, belátás, tettvágy és remény szükséges. Ezek nélkül nem megy, hiába a segítség.

Az első és legfontosabb, ami a legtöbb bentlakásos rehabilitációs intézetek közül megkülönbözteti a Felépülők-et az az, hogy ők maguk is felépült alkoholisták – saját élményeken és tapasztalatokon keresztül képesek átadni azt a tudást, ami a józan élet fenntartásához elengedhetetlen. A segítők itt tehát addiktológiai szakemberek, konzultánsok, s egyben: sorstársak.

Szintén nem lényegtelen a hozzátartozók kérdése. Egyértelműen jelen vannak a helyzetben, hiszen, ha a család bármely tagja függőségtől szenved, az kihat az összes többi tag életére is. A Felépülők-nél a hozzátartozókat is bevonják a problémába. Nem feltétel náluk, hogy mindenképpen a függő ember keresse fel őket, ugyanúgy konzultálnak a beteg családjával, barátaival. Sőt szorgalmazzák is azt, hogy a beteg kapcsolatain keresztül érezze úgy, hogy lépnie kell, így ő is könnyebben el tud indulni a változás útján.

A családi vállalkozás fő irányelve is végtelenül szimpatikus. Nem szorgalmazzák azt, hogy az alkoholistából majd kontrollált ivó válik. Ez egy annyira komplex, minden részletünket érintő betegség, hogy a teljes gyógyulás lehetetlen. Az ő szavukkal élve, náluk felépülnek az emberek. Ez egy olyan új életmódot jelent, amelynek már semmiképpen sem része az alkoholfogyasztás. Nyilván a kultúránkból adódóan sokunk azt gondolná, hogy az élet alkohol nélkül hiányt, egy kívülálló érzést hagy maga után. Ez azonban nem igaz, hiszen a józan lét tele van ennél is több gazdagsággal. Szóval ez az a fő cél, amiben a Felépülők segíteni tudnak: rossz érzések nélküli, tartós, tünetmentes élet, megváltozott gondolkodásmóddal.

A jelentkezés egyszerű, nincsenek várólisták, távoli időpontok. A legegyszerűbb mód az, ha telefonon felkeresitek őket, amihez a számot megtaláljátok a honlapjukon. Ezen keresztül megbeszéltek egy személyes találkozót. Az, hogy te a beteg, vagy te a hozzátartozó vagy, az teljesen mindegy, hiszen bármelyikőtök meg tud beszélni egy személyes találkozót, ahol egy állapotfelmérés kerül sorra. Természetesen az a legjobb, ha erre a konzultációra mind a ketten el tudtok menni, hiszen így lehet a legteljesebb képet kapni az adott felállásról. Itt döntésre jut az, hogy ők lesznek-e az a megfelelő intézmény, amely a függő felépülése számára a lehető legmegfelelőbb lesz, vagy esetleg más egyéb ellátásra szorul. Ha ez a helyzet, nem fognak kétségekben hagyni, a legtesthezállóbb intézményt fogják ajánlani a továbbiakra. Viszont, ha arra jutnak, hogy tudnak és akarnak segíteni a bajba került személyen, azonnali megoldások következnek: további konzultációk vagy éppen a bentlakásos programjuk. Ők mindenképp szeretnék látni a tenni akarást, ez az, ami által akarnak együtt dolgozni. És kiken tudnak segíteni? Akik nem képesek hosszútávú józanságra, akik elveszítik emiatt munkájukat, családjukat, vagy ennek a közelébe sodródnak, illetve a rendszeres visszaesőknek.

A Felépülők bentlakásos felépülési programja 28 napból áll. Ha valakik, ők igazán tudják, hogy mik azok, amelyek az egyéb ellátási rendszernek hiányosságai, hibái, és ők pontosan ezeket akarják pótolni vagy éppen kiküszöbölni. Ők sok-sok kudarcon mentek keresztül, mielőtt ráléptek volna a megfelelő útra. A felépülés központú rehabilitáció alapja a Minnesota-modell, ezt alkalmazzák ők is. Ez az Amerikából származó modell nemcsak egészségügyi ismeretanyagokra támaszkodik, hanem olyan embereket alkalmaz, akik önmaguk is beleestek a függőség csapdájába. Tehát egy saját élményeken alapuló és azokat megosztó, abból tanulságokat levonó terápiát is magába foglal ez a fajta kezelés. Olyan főbb pontok jellemzik, mint a függőség elsődleges problémaként való elismerése, a teljes absztinencia elérése, az intenzív program betartása. Mindez ahhoz vezeti el a függőt, hogy rájöjjön betegségére, a segítséget elfogadja. Továbbá útmutató számára a felelősségteljesebb gondolkodás, a helyesebb életvitel és a tünetmentesség irányába. A cél tehát a teljes öntudatra ébredés és a felelősségvállalás a saját élete felett.

A 28 nap előnyös a Magyarországon elterjedt több hónapos bentlakásos rehabilitációs intézetek programjaihoz képest, hiszen azt nem biztos, hogy élethelyzetéből adódóan bárki megengedhetné magának. A 28 nap viszont azt is jelenti, hogy a Felépülők-nél komoly elhivatottságot várnak a beköltözőktől. A bentlakás alatt szabályok, napirend lépnek életbe, ami már egy akadályt állít a függőség kielégítésének. Akármennyire kevés napnak is tűnik ez a hosszú hónapokhoz képest, náluk sem sürgetnek semmit: az egész felépülés alatt fokozatosan, lépésekben, pontról pontra haladnak a fejlődés irányába. Ahogyan már említettem, a kezelési terv alapját képezik a felépülésben lévő, illetve felépült munkatársak, akik tanácsadóként segítik a mindennapi életet a szőci intézetben. Kiemelt szempont a multiprofesszionalitás, éjjel-nappal jelen van olyan szakember, aki bármikor segítségére tud lenni a betegeknek. Mindez nem kérdés, hiszen több, mint 50 éves tapasztalattal rendelkeznek, ami után szinte megkérdőjelezhetetlen a bevált hatékonyság.

A beköltözőknek személyre szabott és kiscsoportos konzultáció jár, de további egyéni konzultációs lehetőség is biztosított mindenki számára. A vezetett csoportterápiákon igyekeznek arra is figyelmet fordítani, hogy a beteg a lehetséges leghasonlóbb cipőben járó sorstársaival kerüljön össze, hiszen az egymás közötti kapcsolat elfogadása is a modell célját képezi. További felépülést támogató programok és tematikus családi napok is várnak a felépülőkre. A hozzátartozók hétvégén meglátogathatják a bentlakót, illetve ők is részt vesznek konzultációkon és előadásokon, hiszen erről is volt már szó: nélkülözhetetlenek a folyamatban. Aki bekerül a Felépülők szőci házába, végtelen empátiát, megértést és alázatosságot fog kapni, mindemellett a rideg valósággal is szembe állítják. Ez sokkalta ösztönzőbb és hatásosabb forma a szégyen keltése és az elutasítás helyett.

A testi aktivitás és a természet látogatása szintén szerves részét képezi a programnak. Minden nap lehetőség nyílik a kinti sétára és a rendszeres kirándulásokra a Balaton-felvidéken, hiszen maga az intézet is ezen tájegységen helyezkedik el. Minden hasonló rekreációs tevékenységet egy végtelenül nyugodt, turistáktól, zavargásoktól mentes környezetben tudnak eltölteni itt az arra szorulók. A Felépülési Központ teljes ellátást kínál, ebbe beletartozik a reggeli, ebéd és vacsora, illetve további szabadidős tevékenységek, mint például a sporteszközök kihasználása. A bentlakásos rehabilitációs intézetek keresése megkezdésével mindenképp erre, a Felépülők oldalára érdemes rákattintani először.

Amennyiben a 28 nap letelik, nem ér véget az egész, nem szakad meg rögtön a kapcsolat az ellátó rendszer és az ellátott között. Az intézményt elhagyó fél ingyenes utógondozást kap még további hosszú időre, ezzel is biztosítva a tartós eredményességet.

Mindezen felsoroltak azok, melyek kiemelik a bentlakásos rehabilitációs intézetek közül a Felépülők Családi Felépülési Központot. Az oldalukon végigböngészett, kliensek által leírt élmények és átalakulások szinte egytől egyig a sírásig fojtottak, s hálával olvasom minden egyes nap, hogy mennyi emberi élet van, mely fel tudott emelkedni a süllyedésből.