Tanácsadó iroda

A tanácsom, hogy olvass mindig jó cikkeket!

Napelem szaldós elszámolás határidő, amiről már mind lecsúsztunk

Napelem szaldós elszámolás határidő, amiről már mind lecsúsztunk

Szerettél volna szaldós elszámolásban napelemet? Hát, azt kell, hogy mondjam, hogy ez egyelőre bukta. A napelem szaldós elszámolás határidő ugyanis már rég lejárt tavaly, amikor be kell adni a kérelmet durván októberben. Aztán most meg a rendszer megvalósításának a határideje járt le ahhoz, hogy még csatlakozhasson a hálózatra – amennyiben megkapta rá az engedélyt. Az újonnan épülő napelemes rendszereknek most nincs lehetősége rácsatlakozni a hálózatra, bár ez biztos, hogy nem maradhat mindig így.

Nem szeretnék olyan kérdésekben tanácsot adni, amiben nem érzem magamat kellően kompetensnek, de azt gondolom, hogy itt a legtöbb, amit tehetek az az, hogy a megfelelő weboldalra irányítalak benneteket. Az információimat a napelemrendszer.info oldalról gyűjtöm ebben a manapság is nagyon népszerű témakörben. Nem egyszerű ez, hiszen itt most az elmúlt másfél-két évben gyakorlatilag folyamatos változás volt, tehát valóban nehéz kérdés volt naprakésznek maradni.

A napelemrendszer.info-n viszont visszamenőleg is megtalálható minden lépcső a rendszer változásával kapcsolatosan. Ha tehát szeretnétek, hogy egyben végig tudjátok nézni, hogy hogy is alakult a napelemes lehetőségek halmaza, akkor ajánlom a weboldal felkeresését.

Én egyébként a napelem szaldós elszámolás határidő előtt eszméltem nem sokkal, hogy hoppá, lehet, hogy már én is meg tudnék engedni magamnak egy napelemes rendszert úgy, hogy az aztán szépen lassan visszatermelje az árát. De ezzel a döntéssel sajnos nem számoltam. A határidő előtt beadtam a szükséges dokumentumokat ahhoz, hogy még a szaldós rendszerben létesíthessek napelemes rendszert. De aztán jött a válasz egy bő 8 hónap után, hogy a kérvényemet elutasították, mivel a házunk előtt még légkábelen jön az áram és azt először a földbe kéne rakatni potom másfél millió forintért. Ez azért elég sok szempontból bemutatja a hazai zöldítés nehézségeit és reális képét. Pedig nem a hatvanas-hetvenes években épült Kádár-kockában élünk, hanem a rendszerváltás után épült emeletes családi házban, relatív modern és új környéken.

Sebaj, azt gondolom, hogy a napelem szaldós elszámolás határidő még újra szóba fog kerülni a közeljövőben, mivel muszáj lesz valahogy újra ösztönözni a lakosságot, hogy váltsanak fotovoltaikus energia felhasználására. Márpedig ehhez az elengedhetetlen lesz, hogy megérje mindez a befektetés – vagy azért, mert a kapott támogatás által ingyen, vagy legalább féláron lehet majd hozzájutni a napelemes rendszerekhez, vagy azért, mert visszahozzák a szaldós elszámolást, hogy a pluszban megtermelt, fel nem használt energia és a téli többlet energiaszükséglet kompenzálhassa egymást a villanyszámlán.

Hogy ez vajon mikor lehet újra téma és hogy mikor kell résen lenni, még nem tudni. Még azok sem tudják, akik nap, mint nap ezzel foglalkoznak. A napelemrendszer.info mindenesetre egy megbízható információs forrás, amit szerintem érdemes lehet követni a napelem szaldós elszámolás határidő tekintetében és más egyéb szakmai kérdésekben is, beleértve a pályázati lehetőségeket és a legjobb szakmai munkaerőt arra vonatkozólag, hogy kivel is érdemes csináltatni ezt munkát. Maradjatok velük naprakészek, kerüljön házatokra napelem-fészek!